Infrarood vloerverwarming is de toekomst

De meeste woningen in Nederland worden verwarmd met aardgas, een fossiele energiebron met als vervelend bijverschijnsel dat hierbij CO2 vrijkomt waardoor ons klimaat ongewenst verandert. Zo wordt het overal warmer op aarde, stijgt daardoor de zeespiegel en hebben we steeds vaker te maken met extreem weer, met alle schadelijke gevolgen van dien. Door massaal over te stappen op duurzame (hernieuwbare) energie kunnen we de uitstoot van CO2 terugdringen, de zogenaamde ‘energietransitie’. Woningen zullen daarom op termijn allemaal ‘all electric’ worden. Wat gaat dit voor u betekenen?
City aerial view over Amsterdam

50.000 gasloze nieuwbouwhuizen/jaar Komende 10 jaar: 150.000 bestaande woningen/jaar van het gas af

De warmtepomp

In dit verband wordt veel gesproken over de warmtepomp, die warmte uit de buitenlucht, bodem of grondwater onttrekt en die gebruikt voor de verwarming van water voor luchtverwarming en warm tapwater. Een warmtepomp is efficiënt omdat weinig elektriciteit wordt gebruikt. Nadelen zijn;
warmtepomp

Ook blijken warmtepompsystemen in de praktijk regelmatig te zijn onder gedimensioneerd waardoor de prestaties  achterblijven bij de verwachtingen.

Infrarood vloerverwarming; warmte begint bij je voeten!

Een goed en beduidend goedkoper alternatief (zowel qua aanschaf, installatie als qua gebruikskosten) is elektrische lage temperatuur infraroodvloerverwarming. In tegenstelling tot infraroodpanelen betreft het hier flexibele verwarmingsmatten van slechts een millimeter dik, die worden toegepast in de vloer, wand en/of plafond, de voordelen zijn;

mat1

Dit systeem kan, in tegenstelling tot warmtepompen, modulair worden opgebouwd (bijvoorbeeld ruimte voor ruimte) waardoor investeringen in deze duurzame verwarmingstechnologie desgewenst over de tijd kunnen worden gespreid. Aangezien met infraroodvloerverwarming geen lucht wordt verwarmd maar personen en voorwerpen in de te verwarmen ruimte direct worden aangestraald, biedt het de gebruiker bovendien een hoger warmtecomfort.

 

Desgewenst kunnen zelfs verschillende temperatuurzones in een en dezelfde ruimte worden gecreëerd (microklimaatzones). Een ander voordeel van deze technologie is, dat het zeer eenvoudig is aan te brengen (plug & play solution), direct onder de vloerafwerking (hout, parket, laminaat, linoleum, pvc, tapijt, keramische tegels, etc.) plaatsen of in de wand opnemen )keramische tegels, stucwerk, gipsplaten, lambrisering, etc)’. Hierdoor ontstaan geen of weinig installatiekosten. De infrarood vloerverwarming technologie kent overigens een zeer lange levensduur (geen slijtage) en geen onderhoud.

 

Happy users

Verwarmen met infraroodvloerverwarming betekent in de praktijk een besparing op de energierekening van zo’n 15 % of zelfs meer. Ook het gebruiksgemak neemt toe, zo wordt het systeem aangestuurd met een intelligente thermostaat die (per zone) in staat is om het verwarmingspatroon op dagelijkse of wekelijkse basis te programmeren. De innovatieve technologie, gebaseerd op uiterst dunne metalen verwarmingslinten met een amorfe moleculaire structuur, wordt inmiddels veelvuldig toegepast waardoor er al vele referentieprojecten zijn met enthousiaste gebruikers. Heeft u als zakelijke klant of consument interesse in deze technologie, klik hier voor meer info over deze unieke technologie en laat u vrijblijvend informeren.

Heating Advice International zoekt voor u en adviseert u de beste oplossing om “all electric” te gaan.

Hierbij directe en concrete informatie die van belang kunnen zijn bij de inrichting van Uw projecten.

Verzwaren E-aansluiting

Een veel voorkomende misvatting is, dat voor AHT Infrarood vloerverwarming een aanzienlijke verzwaring van de elektriciteitsaansluiting van woningen noodzakelijk is, waardoor ongewenste (hoge) vastrechtkosten zouden ontstaan vanuit de netbeheerder.

In de praktijk is dat namelijk helemaal niet nodig. Allereerst omdat het om lage temperatuur stralingswarmte gaat, waardoor de vermogensvraag sowieso beperkt is. Daarnaast is het zo, dat wij onze infraroodmatten in elk gewenst vermogen kunnen leveren dus bij goed geïsoleerde woningen kunnen we naar minder W/m2 dan in minder goed geïsoleerde woningen.

Ten tweede hoeft niet het gehele bruto vloeroppervlak te worden voorzien van verwarmingsmatten. In de regel is een dekkingsgraad van tussen de 60 en 80 % al voldoende om als hoofdverwarming te dienen (ook bij minder goed geïsoleerde woningen).

Tenslotte werken we bij de configuratie van de matindeling met goed doordachte zone-indelingen, die per definitie niet allemaal tegelijk verwarmd hoeven te worden. Overigens kan in de meterkast heel eenvoudig een prioriteringsrelais worden aangebracht waardoor bepaalde zones voorrang krijgen t.o.v. andere zones.

Warmwatervoorziening

Bij elektrificeren van de woning is de elektrische doorstroomverwarmer een prima alternatief voor warmwatervoorziening. Dergelijke apparaten zijn uitgerust met een schakelaar die meteen de verwarming inschakelt als de kraan open gaat (en weer uitschakelt als de kraan dicht gaat). Het rendement is nagenoeg 100 %, waarmee de doorstromer de meest effectieve manier van warm water productie is.

 

Gezondheid

Uit onderzoek blijkt, dat de luchtkwaliteit in woningen soms 2x zo ongezond is als de buitenlucht. Een slecht binnenklimaat wordt steeds vaker genoemd als oorzaak van allerlei gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, slapeloosheid, huidklachten en aandoeningen aan de longen (astma). Tijdens de huidige Covid-pandemie ( en daarna ) is het belang van goede luchtkwaliteit weer enorm onder de aandacht gebracht. In veel gevallen ontstaat een slechte luchtkwaliteit door onvoldoende ventilatie, in combinatie met convectiewarmte waarbij warmte lucht wordt ‘vastgehouden’ middels isolatie van de woning. Bij stralingswarmte wordt juist geen lucht verwarmd, maar mensen en objecten hetgeen leidt tot een lagere omgevingstemperatuur (bij gelijkblijvend warmtecomfort) en een gezondere luchtkwaliteit.

Daarom adviseert HAI graag de infrarood ( vloer ) verwarmingsmatten van AHT, deze matten van een Amorfe metaal legering voldoen volledig aan de huidige energietransitie en is een uitgelezen, duurzaam product welke eenvoudig te installeren tegen relatief lage investeringskosten.

Wij adviseren voor woningbouw coöperaties, recreatie bungalows, particulieren, kerken en waar verwarming in een nieuwe circulaire, gasloze omgeving gewenst is.

floorheating house finnished
Scroll naar boven